Rase de cockeri spaniel

English Cocker Spaniel

  1. Standardul rasei

  2. Scurt istoric

  3. Culori

1. Standardul rasei

Sh Ch Palacecraig Go West Sh Ch Bitcon Gold Smith

STANDARD FCI NR. 5

ORIGINEA: Marea Britanie

Este un caine vesel, hotarat in actiune, puternic, sportiv, bine proportionat. Inaltimea la greaban trebuie sa fie aproximativ egala cu lungimea masurata de la greaban la radacina cozii.

CARACTERISTICI

Fire vesela, caracterizata de vesnica miscare a cozii, mai ales atunci cand urmareste un miros, strabatand fara frica cele mai de nepatruns desisuri.

TEMPERAMENT

Tandru si afectuos, plin de viata si exuberant.

CAP SI CRANIU

Bot patrat, cu stop bine definit, situat la jumatatea distantei dintre varful trufei si creasta occipitala. Craniu bine dezvoltat, frumos cizelat, nici prea fin dar nici grosolan, cu oasele obrajilor neproeminente. Trufa destul de larga pentru a avea o putere mare de adulmecare. Ochii mari, plini, umplu bine orbita, dar nu sunt proeminenti, de culoare brun-inchisa, niciodata deschisi la culoare. La exemplarele cu roba de culoare maron inspicat sau maron cu alb se accepta o culoare a ochilor mai deschisa pentru a fi in ton cu roba. Au o expresie inteligenta, tandra, sunt ageri, luminosi si veseli. Pleoapele nu sunt lasate. Urechi in forma de lob, inserate la nivelul ochilor, cu o lungime atingand varful trufei, sunt imbracate cu par lung, drept si matasos. Gura cu falci puternice, cu o muscatura perfecta, in foarfeca.

GAT

De lungime moderata, musculos, asezat elegant pe umerii usor inclinati, este lipsit de salba.

TRENUL ANTERIOR

Cu umerii oblici, fini si eleganti, membre drepte, cu osatura puternica, destul de scurte pentru o forta concentrata, nu prea scurte insa pentru a nu impiedica activitatea acestui excelent caine de vanatoare.

CORPUL

Puternic si compact, cu pieptul bine dezvoltat si adanc. Coaste bine arcuite, un spate scurt si lat, cu linia superioara dreapta, orizontala, usor descendenta in regiunea dintre sale si radacina cozii.

TRENUL POSTERIOR

Crupa larga, bine rotunjita, foarte musculoasa. Membrele trebuie sa fie puternice, bine legate, cu jareti scurti pentru o buna propulsie.

LABELE PICIOARELOR

Puternice, cu cuzinetii plantari solizi, degetele foarte apropiate, in forma de laba de pisica.

COADA

Inserata putin mai jos fata de linia spatelui, trebuie sa fie permanent in miscare atunci cand câinele este in actiune, purtata orizontal, niciodata ridicata.

-CUPATA : niciodata cupata prea scurt sau prea lung astfel incât sa fie evidenta miscarea frenetica atunci când câinele lucreaza.

-NECUPATA : Usor curbata, de lungime moderata, proportionata cu dimensiunile corpului astfel incât aspectul general sa fie armonios; ideal este sa nu depaseasca jaretul. Puternica la radacina,coada se subtiaza armonios pana la varf; bine franjurata pentru a mentine armonia cu restul corpului. Permanent in miscare atunci cand cainele este in actiune, purtata orizontal, nu mai sus de linia spatelui dar niciodata atat de jos incat sa indice timiditate.

MISCARE

Pas lung al membrelor anterioare, propulsie puternica a trenului posterior, acopera bine terenul.

ROBA

Neteda, de textura matasoasa, niciodata sarmoasa sau ondulata, abundenta sau creata. Membrele anterioare, corpul si membrele posterioare deasupra jaretilor bine franjurate.

CULOAREA

Unicolori : negru, rosu, auriu, ciocolatiu, negru cu pete de foc, ciocolatiu cu pete de foc. Se accepta o mica pata alba pe piept.

Pluricolori :

-Bicolori : alb cu negru, auriu cu alb, maron cu alb, auriu deschis cu alb

-Tricolori : alb-negru cu pete de foc, alb-maron cu pete de foc

Pluricolori inspicati : alb-negru inspicat, alb-auriu inspicat, alb-auriu deschis inspicat, alb-maron inspicat, alb-negru inspicat cu pete de foc, alb-maron cu pete de foc.

Orice alta culoare este nedorita.

TALIE

Inaltime - aproximativ 39-41 cm la masculi si 38-39 cm la femele, greutate cuprinsa intre 12-14 kg.

DEFECTE

Orice abatere de la standardul de mai sus va fi considerata defect, iar gravitatea cu care va fi penalizata depinde de importanta sa.

NOTA

Masculii trebuie sa prezinte doua testicule normal dezvoltate, complet coborate in scrot.

sus


 

2. Scurt istoric

Este greu de spus cat de departe in timp se afla originea cockerului englez. Primele atestari documentare ale existentei stramosului cockerului dateaza din secolul al XIV-lea. Numele de Cocker sau Cocking Spaniel dateaza de la 1800 incoace, la inceput un singur nume, spaniel, fiind folosit pentru desemnarea tuturor raselor de spanieli. Numele de Cocker este probabil abrevierea cuvantului wood cocker(vanator de becate). In toata aceasta perioada cockerii au fost folositi la vanatoare, in special pentru sitari, fiind foarte apreciati pentru calitatile lor.

    English Cocker Spaniel apare pentru prima data ca rasa de sine statatoare in Kennel Club Stud Book in 1893.

    Pana in 1901 singurul criteriu de definire a rasei era greutatea. Un caine sub 11,3 kg era considerat cocker, iar unul peste 11,3 kg era considerat Field Spaniel. Acest criteriu a fost abolit in 1901.

    De atunci rasa a evoluat continuu, s-au pus practic bazele unei noi rase. Primul cocker care a castigat o competitie pe terenul de proba de munca a fost Stylish Pride (1889), primul campion la proba de munca a fost femela Walhapton Judy (1905), iar primul campion al rasei a fost femela Robena (1909).

    Primul club al simpatizantilor rasei - Cocker Spaniel Club - dateaza din 1902 si este considerat parintele cluburilor pentru aceasta rasa. La momentul de fata in acest club se fac peste 7000 de noi inscrieri in fiecare an. Astazi exista peste 24 de cluburi de English Cocker Spaniel numai in Anglia si numarul lor este in continua crestere. In 1968 se formeaza Cocker Spaniel Council, consiliu care de atunci se intruneste de doua ori pe an cu scopul studierii evolutiei rasei.

    In prezent English Cocker Spaniel depaseste in numar orice alta rasa de spanieli si este una dintre rasele de caini cele mai populare, chiar daca este cunoscut mult mai putin pentru abilitatile lui la vanatoare si mai mult ca un caine de companie si de expozitie.

    La monocolori, unul din exemplarele care au avut cea mai mare influenta la evolutia rasei a fost SH.CH. Quettadene Emblem (SH.CH. Sorbrook Christmas Knight x Quettadene Fascination), mascul negru nascut in 1983, tatal a 9 campioni Anglia, printre care SH.CH. Canigou Mr. Happy, SH.CH. Olanza Poachers Moon, SH.CH. Asquanne's Ghia, SH.CH. Quettadene Mystique. Quettadene Emblem a fost unul dintre cei mai folositi masculi la reproductie, el gasindu-se in majoritatea pedigree-elor cockerilor monocolori de astazi. Alte linii celebre de cockeri monocolori, care au avut si continua sa aiba un cuvant de spus in evolutia rasei au fost Lochranza, Treetops, Sixhot, Sorbrook, Astrawin, Hightrees, Merryborne, Asquanne, Helenwood, Canigou, Kavora, Canyonn, Charbonnel, Olanza, Broomleaf, Perrytree, Misbourne, Cornbow, Lochdene, etc.

    La pluricolori, exemplarele care au influentat cel mai mult rasa au fost SH.CH. Cilleine Echelon, cockerul anului in Anglia in 1981, 1982 si 1983, tatal a 9 campioni Anglia si SH.CH. Bitcon Troubadour, tatal a 10 campioni englezi. Linii care si-au pus amprenta asupro istoriei cockerilor pluricolori au fost of Ware, Ouaine, Bournehouse, Scoly's, Craighleith, Coltrim, Dearnewood, Collinwood, Weirdane, Cilleine, Lindridge, Bitcon, Classicway, Palacecraig, Normanview, Wiljana, Lennoxgrove, Wilholme, s.a.

Sorbrook Hollyberry Sh Ch Sixhot The Black Cockatoo Sh Ch Broomleaf Bright Memory Sh Ch Lochranza Hightrees Red Amiral
Sh Ch Collinwood Silver Larriot Sh Ch Scoly's Starduster Sh Ch Ouaine Juryman Sh Ch Bournehouse Starshine
  Sh Ch Cilleine Echelon Sh Ch Quettadene Emblem  

sus


 

3. Culori

Monocolori Pluricolori
Negru

Sh Ch Canigou Cambrai

De la alb cu negru la alb-negru inspicat (blue-roan) inchis

Sh Ch Matterhorn Montana Sh Ch Wiljana Moonlight

Negru cu puncte de foc (black&tan)

Sh Ch Squiresrook Duet With Fonesse

De la alb-negru cu puncte de foc la alb negru inspicat inchis cu puncte de foc

Craighleith The Great Waltz Rainbow of Lynwater

Auriu

Sh Ch Waterwood Forever Amber

De la alb cu auriu la alb-auriu inspicat (orange-roan) inchis

Sh Ch Shenmore Sun Flower Lynwater Wild Thyme

Ciocolatiu

Cardamine Bruin Bear

De la alb cu ciocolatiu la alb-ciocolatiu inspicat (liver roan) inchis

Lynwater Border Maid Sh Ch Sprogmore Sachmo

Ciocolatiu cu puncte de foc (chocolate&tan sau liver&tan)

Cardamine Coffee Chocolate

De la alb ciocolatiu cu puncte de foc la alb ciocolatiu inspicat cu puncte de foc inchis

Irish Coffee v Osterreichring Une Crepule de Mendi Sola

Sable

Port Ch St Anne's Anca The Witch Squire's Little Surprise

sus

American Cocker Spaniel

  1. Standardul rasei

  2. Scurt istoric

  3. Culori

1. Standardul rasei

CH Truly Yours Regency CH Rendition Triple Play

STANDARD FCI NR. 167

ORIGINEA: S.U.A.

ASPECT GENERAL

Este cel mai mic dintre cainii de vanatoare, cu un corp robust si compact. Capul este frumos cizelat si rafinat. Aspectul general trebuie sa fie perfect proportionat si cu o inaltime la greaban ideala. Linia superioara este descendenta cu membrele anterioare drepte si trenul posterior puternic, musculos si cu angulatii moderate. Este un caine capabil sa se deplasaze cu viteza considerabila combinata cu o buna rezistenta. Dar, mai presus de toate, trebuie sa fie vesel, cu miscare degajata si corecta, bine proportionat si sa arate o puternica inclinatie pentru lucru. Un caine armonios construit este de preferat unuia care prezinta calitati si defecte intr-un contrast frapant.

  TALIE SI PROPORTII

Talie - Inaltimea ideala la greaban pentru un mascul adult este 15 inch (38,10 cm) si pentru o femela adulta, 14 inch (35,56 cm). Un mascul a carui inaltime depaseste 15.5 inch (39,37 cm) sau o femela mai inalta de 14.5 inch (36,83 cm) vor fi descalificati. Un mascul adult a caui inaltime este mai mica de 14.5 inch (36,83 cm) sau o femela mai mica de 13.5 inch (34,29 cm) vor fi penalizati. Inaltimea se masoara pe linia perpendiculara pe sol plecand din varful omoplatului, cainele stand intr-o pozitie naturala cu membrele anterioare si partea inferioara a membrelor posterioare paralele cu linia pe care se masoara. Proportii - Lungimea corpului masurata din varful sternului pana la fesa este putin mai mare decat inaltimea la greaban. Corpul trebuie sa fie suficient de lung pentru a permite o miscare degajata si corecta. Cainele nu trebuie sa apara niciodata lung sau scurt pe picioare.

  CAPUL

Un cap bine proportionat, adica in armonie cu restul corpului, are urmatoarele caracteristici : Expresie inteligenta, vioaie, blanda si seducatoare.; Ochii cu globul ocular rotund si umplu bine orbita privesc drept inainte, au forma usor migdalata; niciodata prea mici sau globulosi. Culoarea irisului este caprui inchis cu cat mai inchis cu atat mai bine. Urechile :  in forma de lob, cu pavilioanele fine, lungi si bine imbracate in franjuri. Urechea nu este inserata mai sus de linia imaginara trasata in partea de jos a ochiului. Craniul : rotunjit dar fara exagerare, in nici un caz plat. Arcadele sprancenelor sunt clar definite iar stopul este pronuntat. Structurile osoase sub ochi sunt frumos cizelate cu obrajii plati. Botul : larg si adanc ; pentru ca proportiile sa fie corecte, distanta de la stop la varful trufei trebuie sa fie egala cu jumatatea distantei de la stop la creasta occipitala. Trufa : suficient de larga pentru a fi in proportie cu botul, cu narile bine dezvoltate, tipice pentru un caine de vanatoare. Culoarea este neagra la exemplarele cu roba neagra, black & tan si alb cu negru; la exemplarele de alte culori poate fi maron, ciocolatie sau neagra, cu cat mai inchisa cu atat mai bine. Culoarea trufei se armonizeaza cu culoarea conturului ochilor. Buzele : Buza de sus este plina si suficient de coborata pentru a acoperi maxilarul inferior. Maxilare / dinti : Maxilarele sunt patrate, de lungime egala; dintii puternici si sanatosi, nu prea mici. Muscatura in foarfeca.

 GATUL, LINIA SUPERIOARA, CORPUL

Gatul : suficient de lung pentru a permite cainelui sa ajunga cu nasul la sol. Este musculos si fara salba. La baza gatul este puternic, si se subtiaza usor si progresiv pana la baza craniului.
Linia superioara :usor descendenta pana la trenul posterior care este musculos.
Corpul :Pieptul este adanc, coborat pana la coate sub cutia toracica suficient de larga pentru a oferi spatiu suficient plamanilor si inimii, dar nu atat de lat incat sa impiedice miscarea corecta a trenului anterior. Coastele sunt bine arcuite si coborate. Spatele este puternic si cu o linie usor descendenta de la greaban la radacina cozii. Coada este inserata in continuarea liniei superioare si purtata dreapta sau usor ridicata, niciodata purtata vertical ca la terrieri si niciodata prea jos, ca semn de timiditate. Cand cainele este in actiune, coada este in permanenta miscare.

 TRENUL ANTERIOR

Umerii sunt oblici, formand cu humerusul un unghi de aproximativ 90 grade permitand astfel cainelui sa isi miste membrele anterioare cu pas lung. Umerii sunt clar definiti si inclinati fara portiuni iesite in afara. Omoplatii formeaza un unghi care sa permita o buna arcuire a coastelor. Privite din lateral, membrele anterioare sunt verticale cu cotul direct sub punctul cel mai inalt al omoplatului. Membrele anterioare sunt paralele, drepte, osatura si musculatura puternice, cu coatele lipite de corp. Chisita este lunga si puternica. Pintenii de la membrele anterioare pot fi amputati. Labele sunt compacte, mari, rotunde si ferme cu cuzinetii plantari solizi, indreptate strict spre inainte.

 TRENUL POSTERIOR

Soldurile sunt late, bine rotunjite si musculoase. Privite din spate membrele posterioare sunt paralele atat in miscare cat si in pozitie statica. Membrele posterioare au osatura purernica, sunt musculoase, cu genunchiul moderat angulat si coapse bine definite. Genunchiul este puternic si foarte stabil atat in miscare cat si in pozitie statica. Jaretul este puternic si bine coborat. Pintenii de la membrele posterioare pot fi amputati.

 ROBA

Pe cap, parul este scurt si fin; pe corp, de lungime medie cu suficient subpar pentru protectie. Urechile, pieptul, abdomenul si membrele bine franjurate dar nu in exces ascunzand liniile si miscarea cainelui sau afectandu-i aspectul si functia de caine de vanatoare cu o cantitate moderata de par. Textura parului este extrem de importanta. Parul este matasos, drept sau usor ondulat cu o textura care sa permita intretinerea usoara. Parul in exces, cret sau lanos va fi sever penalizat. Nu este de dorit folosirea masinii electrice de tuns pentru parul de pe spate. Toaletajul avand ca scop punerea in evidenta a liniilor cainelui trebuie facut asftel incat sa dea un aspect cat mai natural.

CULORI SI SEMNE

Negru : unicolor negru sau black & tan. Negrul trebuie sa fie foarte inchis; umbrele de maron pe roba nu sunt de dorit. Se admite o mica pata alba pe piept si/sau gat; exemplarele cu pete albe situate in alte parti ale corpului vor fi descalificate.

Orice alta culoare uni in afara de negru : Orice culoare uni in afara de negru, de la crem deschis la rosu inchis, inclusiv maron si maron cu puncte de foc. Culoarea trebuie sa fie uniforma, dar se permite o nuanta mai deschisa a franjurilor. Se permite o mica pata alba pe piept si/sau gat; exemplarele cu pete albe in oricare alta regiune a corpului vor fi descalificate.

Pluricolori : Doua sau mai multe culori bine definite, una din ele fiind obligatoriu alb; alb cu negru, alb cu rosu (nuantele de rosu pot fi de la crem deschis la rosu inchis), alb cu maron si toate aceste colori inspicate si/sau cu puncte de foc. Este de preferat ca punctele de foc sa fie amplasate la fel ca la negru cu puncte de foc sau maron cu puncte de foc. Varietatea inspicat este inclusa la pluricolori si poate fi orice combinatie de alb cu culorile mai sus mentionate. Exemplarul a carui culoare de fond depaseste 90% din suprafata corpului va fi descalificat.

Punctele de foc : nuanta acestora poate fi de la crem deschis la rosu inchis; nu pot depasi 10% din suprafata corpului. Exemplarele care au puncte de foc pe mai mult de 10% din suprafata corpului vor fi descalificate. La unicolori cu puncte de foc, aceste a vor fi situate astfel :

1)       cate un punct de foc deasupra fiecarui ochi;

2)       pe laturile botului si pe obraji

3)       pe interiorul urechilor

4)       pe cele patru labe si/sau picioare

5)       sub coada

6)       pe piept, optional; prezenta sau absenta petelor de foc nu se penalizeaza.

Exemplarele cu pete de foc care nu sunt clar vizibile sau care se limiteaza la mici urme vor fi penalizate. Se vor penaliza de asemenea exemplarele la care petele de foc se extind in sus pe bot. Absenta petelor de foc intr-unul din locurile specificate mai sus antreneaza descalificarea.

  MISCAREA

Desi este cel mai mic caine de vanatoare, Cockerul American are o miscare tipica pentru aceasta activitate. O conditie esentiala pentru miscarea buna este proportia justa intre trenul anterior si cel posterior. Trenul anterior puternic da o propulsie la fel de puternica, in timp ce trenul anterior corect angulat produce un pas lung care acopera bine terenul si contrabalanseaza propulsia data de trenul posterior. Mai presus de toate, miscarea este coordonata, lina si nefortata. Cainele trebuie sa acopere bine terenul. Agitatia excesiva nu trebuie confundata cu miscarea corecta.

 TEMPERAMENTUL

Echilibrat, fara urma de timiditate.

 DEFECTE ELIMINATORII  

Inaltime : masculii peste 15.5 inch (39,37 cm)

               Femelele peste 14.5 inch (36,83 cm)

Culori si semne : Culorile sau combinatiile de culori  mentionate mai sus sunt singurele acceptate. Orice alte culori sau combinatii de culori sunt eliminatorii.

La unicolori : petele albe in alte parti decat pe piept si gat

La pluricolori : Culoarea de baza maiintinsa de 90%

Petele de foc :  1) pete de foc peste 10%, 2) absenta petelor de foc la negri si ceilalti unicolori in regiunile specificate.

sus


2. Scurt istoric

Cockerul englezesc a fost adus si in America putin dupa 1880 si crescatorii locali au selectionat rasa conform cerintelor lor. Din deceniul al treilea al secolului trecut cockerul american se diferentiaza net de cel englez si acestea sunt recunoscute oficial ca doua rase distincte. Dupa cel de-al doilea razboi mondial Cockerul Spaniel American a devenit unul dintre cainii cei mai raspanditi in Statele Unite si nu numai.

CH Empire's Brooklyn Dodger

sus


3. Culori

Monocolori Pluricolori
Negru

CH Gazon The Colour Of The Money

Alb-negru

CH Ridgecrest Phantom Of The Opera

Negru cu puncte de foc (black&tan)

CH Half Acres Fosse of Ketha

Tricolor

CH San Jo's Playing To Win

ASCOB (Orice alta culoare in afara de negru - any spaniel colour other than black)

Very Vigie Seven Up - culoarea buff CH Quebec's California Trader - culoarea auriu

Alb-auriu

BIS CH Normandy N Detor's City Limits

CH Roadshow's Truly Yours - culoarea ciocolatiu

Alb-ciocolatiu

CH Roadshow's Strictly Mazzeratti

Chandigarth Graffitti - culoarea ciocolatiu cu puncte de foc

Tricolor ciocolatiu

JPK's Iron Secret

 

sus